Tromsø

Tromsø

Alkuviikosta lensin Tromssaan, en osaa vielä sanoa Tromssasta juuri mitään koska en ole hirveästi vielä kerennyt tutkia kaupunkia. Olen ollut niin väsynyt töiden jälkeen että tekisi mieli vain nukkua koko loppupäivä. Eilen jaksoin lähteä kävelylle, kävelinkin sitten 10 kilometria.

Aloitin tiistaina Tromsø UNN (yliopistollinen sairaala) neurokirurgian vuodeosastolla. Osastolla on noin 30 potilaspaikkaa ja muistaakseni 4 valvontapaikkaa. Neurokirurgiasta minulla ei ole juurikaan kokemusta, osastolla hoidetaan myös jonkin verran selkäleikattuja jotka ovat minulle tuttuja toimenpiteitä. Osastolla hoidetaan myös korva-nenä-kurkku sairauksia mutta niihin minun ei tarvitse perehtyä sillä tulen olemaan neurokirurgian puolella. Neurolla hoidetaan myös silmäpotilaita. Ensimmäisenä päivänä en saanut juuri minkäänlaista perehdytystä, minulle näytettiin nopeasti osasto ja hieman joitakin muita osastoja (heräämö, leikkaussali, teho-osasto jne.).Sain myös oman potilaan vastuulleni heti ensimmäisenä työpäivänä. Toisena päivänä työskentelin toisen sairaanhoitajan kanssa parina ja hän perehdytti minua sen minkä kerkesi, meillä oli noin 7-8 potilasta. Tänään oli minun kolmas työvuoro ja sain vastuulleni neljä omaa potilasta, minua neuvottiin kyselemään reippaasti jos tarvitsen apua. Olin hieman kauhuissani kun vuoro alkoi, osastolla oli melkoinen kiire tänään mutta loppujen lopuksi päivä meni ihan hyvin ja kaikki potilaani saivat tarvitsemansa hoidon ja huolenpidon vaikka en meinannut muistaa syödä lounasta. Työmoraalini tai luonteeni on sellainen etten malta mennä syömään jos tuntuu ettei kaikki ole vielä hallinnassa, joten teen mieluummin työni niin että voin rauhassa syödä eikä tarvitse stressata ja huolehtia kaikesta mitä vielä on tekemättä. Paljon on opittavaa ja edessä on varmasti rankemmat 5 viikkoa kun mitä Mo i Ranassa oli. Osastolla on ollut kiirettä koko alkuviikon, melkein kaikki diagnoosit ja leikkaukset ovat minulle uusia ja toimintatavat erilaisia kuin Suomessa ja eroavat myös Mo i Ranasta. Mo i Ranassa en myöskään tehnyt aamuvuoroja joten kaikki potilaan siirrot jatkohoitoon yms. on opittava nyt. Luulen että kaiken byrokratian oppiminen tulee olemaan vaikeinta, myöskin vähiten kiinnostavaa.

Norjalaiset ihmiset vaikuttavat todella mukavilta, potilaat ja henkilökunta ovat kaikki todella mukavia ja ystävällisiä. Tietysti poikkeuksiakin varmasti löytyy mutta yleisvaikutelma norjalaisista on todella hyvä. Hoitohenkilökunta otti minut hyvin vastaan ja auttavat mielellään. Jotkut jopa kiittelevät ja sanovat että on hyvä kun meitä ulkomaalaisia tulee tänne töihin että he todella tarvitsevat meitä. Lääkärit ovat mukavia ja tulevat heti juttelemaan ja ovat jotenkin tasavertaisemman oloisia täällä hoitajien kanssa kuin Suomessa.  Eilen eräs lääkäri opetti minulle miten laboratoriokokeita tilataan, en tiedä osaako Suomessa edes kaikki lääkärit tilata lab. kokeita. He ovat myös enemmän läsnä osastolla kuin mihin olen tottunut. Yhteishenki ja yhteistyö täällä tuntuu olevan paljon parempi kuin Suomessa. Kaikki ihmettelevät kielitaitoani ja sitä että puhettani on helppo ymmärtää. Olen myös pannut merkille että täällä on paljon enemmän miespuolisia sairaanhoitajia.

Huomenna minulla on vapaapäivä ja viikonlopuksi menen töihin. Toivottavasti viikonloppuna olisi hieman rauhallisempaa jotta saisin tutustua osastoon rauhassa. Eilen tänne Tromssaan tuli eräs tanskalainen tyttö kenet tapasin Mo i Ranassa jossa olimme samalla osastolla töissä. Hän työskentelee täälläkin samalla osastolla kanssani. Suunnittelimme että keksimme jotakin tekemistä viikonlopuksi töiden jälkeen ja tutustumme paremmin Tromssaan.

-Sandra

IMG_6259 (2)

IMG_6285 (2)
Iltalenkillä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s