Tatuoitu hoitaja

Tatuoitu hoitaja

Onko hoitajan ulkonäöllä ja ulkoisella olemuksella vaikutusta hoidon laatuun? Voiko hoitaja olla tatuoitu ja värjätä hiuksensa kaikilla sateenkaaren väreillä? Minä sanon että ei ole ja kyllä voi. Ei hoitajan tarvitse olla persoonaton valkoinen lakana,  puti puhtoinen ”sisar hento valkoinen”. Minusta on kovin vanhanaikaista ajatella että tatuointeja on rikollisilla ja merimiehillä, me elämme vuotta 2017.  Esimerkiksi jenkeissä noin 40 % 26-40-vuotiailla on tatuointi tai tatuointeja. Eihän ulkonäöllä ja osaamisella ole mitään tekemistä toistensa kanssa? Silti mietin välillä että voinko värjätä hiukseni tietyn väriseksi koska olen hoitaja.

Muistaakseni olin 16 vuotta kun otin ensimmäisen tatuointini ja sen jälkeen otin muutaman lisää ennen kuin täytin 18. Ensimmäiset tatuointini eivät ole mitään taideteoksia ja aikalailla hetken mielijohteesta otettuja, mutta mitään en kadu. Ensimmäisen ison tatuoinnin otin 23-vuotiaana ja sitä jatkoin nyt tänä keväänä. Minulla on vasen olkapää ja käsivarsi tatuoitu, hiha ei ole vielä valmis vaan se jatkuu vielä. Hiha on ainoa mikä töissä näkyy, muut tatuoinnit ovat työvaatteiden alla piilossa. Hiukseni ovat tällä hetkellä oranssit, pari kuukautta sitten minulla oli vielä luonnollinen oma hiusvärini. Minulla on ollut esim. vaaleanpunaiset, lilat ja paloauton punaiset hiukset, välillä toinen sivu millikoneella ajettu siiliksi. Silti kukaan potilas ei ole koskaan kyseenalaistanut osaamistani ulkonäön perusteella. Eivät ainakaan ole sitä minulle sanoneet. Joku yksittäinen kollega ja vanhempi lääkäri on joskus kommentoinut tatuointejani ja yrittänyt moralisoida tai heittää vitsiä niistä tyyliin ”hyvä että pidät vilutakkia ettei potilaat pelästy”. Olen tälläisissä tilanteissa (joita on todella harvoin) kohauttanut olkapäitä, hymyillyt ja vastannut ystävällisesti jotakin tyyliin ”tervetuloa vuoteen 2017”. Minua ei henkilökohtaisesti kiinnosta mitä joku muu minun tatuoinneista ajattelee, olen ottanut ne itselleni. Hygienia syistä poistin huulikoruni opiskeluaikoina kun menin leikkaussaliin harjoitteluun, olin myös ”kasvanut ulos” siitä vaiheesta. Nykyään en ottaisi lävistyksiä kasvoihin. Mielestäni niin kauan kun olet pukeutunut asiallisesti töihin eli puhtaat työvaatteet, hiukset kiinni, ei koruja tai kynsilakkaa niin kenelläkään ei pitäisi olla mitään sanottavaa. Mutta silti se ei tunnu reilulta että sinun ulkonäköäsi kummastellaan tai lähinnä että osaamistasi epäillään ulkonäön takia. Vai epäilläänkö sitä edes? Ehkä luomme itse paineet ja oletuksen omaan päähän siitä miltä ”kuuluu” näyttää?

Terveisin tatuoitu hoitaja

Yksi kommentti artikkeliin ”Tatuoitu hoitaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s