Kissan kanssa matkustaminen lentokoneella

Kissan kanssa matkustaminen lentokoneella

Ei ole helpoimmasta päästä ensikertalaiselle, tai itse matkustaminen on melko helppoa kissasta tietysti riippuen mutta kaikki valmistelut ja asioiden selvittäminen vei kyllä aikaa ja koetteli hermoja.

Pablo ei voinut lentää samaan aikaan minun kanssani Norjaan koska Pablo oli vasta saanut raivotautirokotuksen (rabies) ja rokotuksen varoaika on 21 päivää. Joten aloin selvittämään Pablon matkustusvaihtoehtoja. Rahtifirman kautta joka olisi hoitanut vientiselvitykset yms. Osloon olisi maksanut 690€, minun olisi sen lisäksi pitänyt lentää Tromssasta Osloon ja takaisin Tromssaan kissan kanssa. Jos olisin itse hoitanut koko rahdin niin hinta olisi ollut pari sataa vähemmän. Pabloa olisi käsitelty kaupallisena rahtina koska Pablo lensi viikkoa myöhemmin kuin minä, aikaraja ei-kaupalliselle rahdille on 5 päivää ennen ja jälkeen omistajan lennon. Jos Pablo olisi lentänyt rahtina Osloon olisi hirveä paperisota ollut edessä ja jonkun olisi pitänyt käyttää Pabloa Suomessa eläinlääkärissä  48 tunnin sisällä ennen Pablon lentoa ja saada todistus eläinlääkäriltä että kissa on matkustuskunnossa. Olisi pitänyt ilmoittaa Pablon tulosta Mattilsynetille (Norjan evira) ja olisi tarvittu kaikenlaisia lippusia ja lappuja todistamaan että kissa tulee Norjaan omistajansa luokse eikä myynti tarkoituksessa. Mielestäni kaupallinen rahti oli kovin hankalan kuuloinen vaihtoehto. Toinen vaihtoehto oli että joku kaverini olisi tullut käymään täällä Tromssassa ja tuonut Pablon samalla mutta ajankohta oli huono ja kaikilla oli töitä.

Asioita selviteltyä minulle valkeni että helpointa on itse lentää Suomeen hakemaan Pablo ja lentää yhdessä takaisin Norjaan. Tämäkään ei ollut niin yksinkertaista. Eri lentoyhtiöillä on eri käytännöt, esim. Norwegianilla eläimet saavat lentää matkustamossa vain maiden sisäisillä lennoilla ja maiden välisillä lennoilla ruumassa. SASilla taas eläimet ovat tervetulleita matkustamoon maiden sisäisillä ja välisillä lennoilla. Eläimen ja kantokopan yhteispaino on melko lailla kaikissa lentoyhtiöissä 8 kg ja kantokopan suurin sallittu koko on 40x25x23. Jos kantokoppa on suurempi mutta joustavaa materiaalia ja mahtuu hyvin istuimen alle se luultavasti sallitaan lennolle. Minua jännitti tuo kantokopan koko, ihan turhaan. Pablon kantokoppaa ei mitattu mutta punnittiin kissan kanssa kyllä, yhteispaino taisi olla himpun verran yli 7kg.

Tarvittavat asiakirjat ja vaaditut rokotukset kannattaa selvittää maasta mihin on menossa.

EU:ssa lemmikkien tulee olla tunnistusmerkattuja joko mikrosirulla tai tatuoinnilla (tatuointi tehty ennen 3.7.2011). Lisäksi lemmikillä tulee olla todistus (lemmikkieläinpassi), josta selviää eläimen rokotukset raivotautia vastaan sekä muut terveystiedot. https://www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage/pets/flying-with-pet

Lentoja varatessa lentoyhtiöllä on myös eroavaisuuksia miten varata eläin lennolle. SAS:illa pystyi varaamaan ainoastaan puhelimitse ja Norwegianilla varauksen voi tehdä netissä. Matka kannattaa varata ajoissa sillä eläimiä otetaan yleensä max. 2/lento.

Lähtöselvitys piti tehdä lentokentällä jossa kantokoppa punnittiin ja katsottiin että meillä on tarvittavat asiakirjat mukana. Turvatarkastus oli mielenkiintoinen, Pablo piti ottaa kantokopasta ulos enkä saanut jättää valjaita Pablon päälle. No onneksi asiat sujuivat nopeasti ja turvatarkastuksen työntekijät olivat avuliaita. Kun saavuimme Helsingistä Osloon emme voineet mennä suoraan jatkolennolle vaan meidän piti mennä tullin kautta turvatarkastukseen ja takaisin lähteviin lentoihin. Tullissa työntekijä luki mikrosirun kantokopan läpi, tarkisti Pablon passin ja kysyi matkan tarkoitusta ja että onko Pablo palaamassa Suomeen. Minulla oli jopa matkavahvistus Pablon ja minun lennosta takaisin Suomeen mukana varmuuden vuoksi.

Lennot itsessään sujuivat todella hyvin. Pablo lensi ensimmäistä kertaa ja oli todella rauhallinen. Ensimmäisen lennon aikana Pablo maukui ehkä 20-30 minuuttia vaimeasti (Pablosta lähtee normaalisti aika kova ääni). Toisen lennon Pablo nukkui melkein kokonaan. Lentojen välissä oli noin 2 tuntia, Pablo sai jaloitella wc:ssä ja tarjosin vettä. Odotellessa jatkolentoa Pablo hieman tylsistyi mutta oli tyytyväinen kun löysin ostoskärryn missä työntelin Pabloa kantokopassa pitkin lentokenttää. Olin varannut meille paikan takariviltä molemmilta lennoilta jotta saisimme istua rauhassa ja jotta mahdollinen maukuminen ei häiritsisi muita. En huomannut että ketään olisi häirinnyt että Pablo oli lennolla. Lentoyhtiön (SAS) työntekijät olivat todella mukavia ja kävivät kysymässä useasti että onko kissalla kaikki hyvin. Eräs lentoemäntä halusi lennon lopuksi päästä silittämään Pabloa.

Pablo ei turhista stressaa.
Väsynyt matkustaja.

-Sandra ja Pablo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s