Minkälaista Norjassa on tehdä töitä sairaanhoitajana ja miten se eroaa Suomessa työskentelystä? Part 1

Minkälaista Norjassa on tehdä töitä sairaanhoitajana ja miten se eroaa Suomessa työskentelystä? Part 1

Ensinnäkin täällä otetaan uudet sijaiset avosylin vastaan, kiitellään siitä että tullaan tänne töihin ja ollaan tosi positiivisin mielin vaikka sijaisia onkin välillä paljon. Olen tehnyt nyt töitä kahdella eri paikkakunnalla Norjassa, kolmella eri osastolla. Minkään osaston erikoisalasta minulla ei ole ollut ennestään kokemusta. Kukaan ei oleta minun osaavan kaikkea ja lähes kaikki ohjaavat ja auttavat mielellään. Täällä ei tule sellaista fiilistä että olen uutena sijaisena taakka vaikka minulla paljon opittavaa onkin. Muistan että Suomessa tuli usein päiviteltyä sitä että ”taas uusi sijainen, osaakohan se mitään?”. Kaikki sijaiset eivät välttämättä aina ole ”hyviä” tai ”sopivia” mutta Suomessa olisi kyllä opittava ottamaan uudet työntekijät paremmin vastaan.

Tahti Norjassa on ainakin erikoissairaanhoidossa hitaampi kun mihin olen tottunut Suomessa ja hoitajia on enemmän potilaisiin nähden kuin Suomessa. Kyllä täälläkin on kiireisiä vuoroja mutta minusta tuntuu että osa kiireestä johtuu siitä että kaikki on niin epäorganisoitua. Suomessa asiat suunnitellaan paremmin ja asioita kehitetään kokoajan, siinä asiassa täällä ollaan perässä.

Nykyisellä osastolla missä olen töissä en hoida ainostaan vuodeosaston potilaita vaan minulla on myös osittain vastuu päiväkirurgisista potilaista ja potilaista jotka ovat potilashotellissa. Potilashotellissa voi olla potilaita jotka tarvitsevat suonensisäistä antibioottia, potilaita jotka ovat leikattu pari päivää sitten mutta asuvat niin kaukana että jäävät pariksi päiväksi sairaalan lähelle varmuuden vuoksi ja voivat hakea esim. kipulääkkeitä osastolta tai tarvittaessa nähdä vielä lääkäriä ennen kotiutumista. Päiväkirurgiset potilaat yöpyvät myös useasti potilashotellissa tai osastolla jos tarvitsevat seurantaa yön yli. Potilashotellissa voi myös olla potilaita jotka ovat tulossa leikkaukseen, heille ilmoitetaan ajankohta koska he voivat saapua osastolle ja heidät valmistellaan leikkausta varten yms. Hoitajat tekevät täällä myös paljon sellaista mitä me hoitajat emme Suomessa tee, täällä esimerkiksi pestään sängyt ja vaihdetaan petivaatteet kun potilaat lähtevät. Siistijöitä täällä näkee harvoin ja he karkeasti sanottuna pesevät lattiat. Ruoan ”jako” on myös hoitajien ja osittain potilaiden omalla vastuulla.

Lääkärit ovat täällä paljon enemmän läsnä ja ovat enemmän osastolla kun mihin olen tottunut. Täällä ei myöskään vallitse samanlainen hierarkia sairaalan sisällä kuin Suomessa ja sen huomaa fiiliksestä täällä, yhteistyö pelittää täällä paremmin kuin Suomessa yleisesti.

Nämä ovat tietysti minun kokemuksiani ja joku muu voi kokea asiat eri tavalla.

-Sandra

2 kommenttia artikkeliin ”Minkälaista Norjassa on tehdä töitä sairaanhoitajana ja miten se eroaa Suomessa työskentelystä? Part 1

  1. Miten pärjäät kielen kanssa? Ymmärrätkö raportit, lääkärien kierrot, kirjaukset tuosta vaan? Puhutko potilaiden kanssa riotsia vai norjaa?

    Tykkää

    1. Hei! Ruotsi on mun äidinkieli mutta tiedän että suomenkielisetkin pärjäävät kunhan osaavat ruotsia. Ymmärrän raportit ja lääkärin kierrot, alussa tietysti oli vaikeampaa pysyä mukana ja ymmärtää kaikkea mutta olen kokenut että täällä on helppo kysyä että mitä tarkoitat ja lääkäritkin mielellään selittävät. Epikriisejä on tietty vähän hankalampi lukea mutta kyllä niistäkin ymmärtää tarvittavan. Vähän haastetta tässä tietysti on mutta ei ole mitenkään liian hankalaa. Yritän puhua norjaa mutta se on ehkä enemmän ruotsin ja norjan sekoitusta vielä 🙂 potilaat ymmärtävät hyvin ja hoitajatkin sanovat että puhutpa hyvin norjaa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s