Norjassa vs Suomessa työnteko part 2

Norjassa vs Suomessa työnteko part 2

Tulin takaisin Tromssaan viime viikolla, täällä on jo talvi. Maassa on vähän lunta ja vuoret tai ainakin vuoren huiput ovat valkoiset lumesta. Pakkasta on ollut ehkä pari astetta mutta päivisin mennään plussan puolella. Välillä on satanut vettä ja täällä on todella liukasta, kirosin noita rumia nastakenkiä mitä täällä kaupat on pullollaan mutta ne olisi oikeastaan aika hyvät tällä hetkellä.

Saa nähdä että vaikuttaako nämä kelit meidän osastolla potilasmäärään, uskoisin että jollakin trauma/ortopedian osastolla voisi olla tunkua tällä hetkellä.

IMG_6774 (3)
Pikkuinen Tromsø.
IMG_6733 (2)
Fjellheisen.

Ajattelin kirjoittaa taas hieman eroavaisuuksista Suomeen mitä olen täällä Tromssassa työskennellessä huomannut. En sanoisi että kumpikaan maa on toistaan parempi mutta molemmilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa sairaanhoidossa. Sijainti ja etäisyydet vaikuttavat paljon täällä Norjassa.

Norjassa käytetään paljon helikoptereita potilaskuljetuksiin vaikean maaston ja etäisyyksien takia. Tromssassa potilaita lähetetään kotiin ja jatkohoitoon taksilla, lentokoneella, ambulanssilla ja helsebussilla (bussi jossa on sairaanhoitaja mukana) bussi ajaa vain tietyn reitin joten se ei sovellu kaikille. En ole tainnut lähettää ketään jatkohoitoon ambulanssilla mutta ambulanssilennolla kyllä. Olen Suomessa tottunut siihen että suurin osa potilaista jotka tarvitsevat kyydin pois sairaalasta käyttävät taksia ja jos he siirtyvät jatkohoitoon niin he siirtyvät ambulanssilla. Tänne yliopistolliseen tulee potilaita muista kaupungeista ja moni potilaista asuu niin kaukana että tarvitsevat lennon kotiin. Helikoptereita täällä pörrää jatkuvasti.

Olen Suomessa tottunut siihen että kaikki perustuu tutkittuun tietoon mutta täällä tuntuu että moni asia tehdään tietyllä tavalla siksi että täällä on aina tehty näin. Osastoilla ei esim. ole haavanhoitajia tai muita erityisosaajia mikä tuntuu erikoiselta. Haavanhoitotuotteitakaan ei hirveästi löydy vaikka kirurgisella osastolla ollaankin. Kävin kerran lainaamassa haavasidoksia viereiseltä osastolla joka on gastrokirurginen osasto eikä sieläkään hirveän suuri valikoima tuotteita ollut. Haavan hoidossa en ole kuullut kenenkään ohjaavan potilaita enkä ole nähnyt minkäänlaisia kirjallisia haavan hoito-ohjeita osastolla. En tiedä onko täällä sääntöjä/ohjeita koska leikkaushaavaa saa tai pitää suihkutella yms. Ainakin sama linjaus kuin Suomessa että ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä ei saisi vaihtaa haavasidosta muuten kuin steriilisti.

Täällä käytetään esim. katetroidessa sellaista kankaista takkia/kaapua jonka nimi on stellefrakk. Sen tarkoitus on suojata hoitajan työvaatteita bakteereilta, eritteiltä yms. En oikein tiedä käytetäänkö sitä muuten mutta katetroidessa olen nähnyt ihmisten käyttävän sitä. Sitä kuuluisi kuulemma käyttää kun vaihdetaan vaippa, käännetään potilasta tai tehdään vuodepesut. Välillä olen nähnyt että niitä roikkuu potilashuoneen naulakoissa (hirveän hygienistä). Eristyshuoneissa on käytössä kertakäyttöiset samanlaiset takit kuin Suomessakin.

Lääkehoito eroaa hieman myös Suomesta sillä esim. lääkkeet ovat lääkehuoneessa atc-koodin mukaan eikä aakkosjärjestyksessä hyllyssä. Täällä puhutaan myös a-ja b-preparateista, a:han kuuluu esim. morfiini ja oxycodoni, b:hen tramal, diapam, imovane, panacod yms. Molemmat kirjataan ns. huumekorttiin, kahden sairaanhoitajan pitää allekirjoittaa a-prep ja b-prep tarvitsee yhden sairaanhoitajan allekirjoituksen. Kaikki suonensisäiset nesteet ja lääkkeet pitää myös kontrolloida kahdesti (kaksi sairaanhoitajaa) ja allekirjoittaa lääkekurvaan. Tähän menee välillä hirveästi aikaa ja on turhauttavaa odottaa allekirjoitusta jos itsellä on kiire. Toisaalta tällä tavalla varmasti tulee vähemmän lääkevirheitä ja jos lääkkeitä katoaa niin se huomataan heti.

Laboratorikokeissa en ole ainakaan vielä huomannut muuta erikoista kuin että hemoglobiini kirjataan eri tavalla, eli jos Suomessa hemoglobiini on vaikka 124 niin norjassa se kirjataan 12.4.

-Sandra

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s